[O2] 1.8 TSI 160 KM CDAA - koszmar się rozpoczął.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rezon
    RS
    • 2006
    • 1894
    • Volvo
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

AGR, AHF, itd.... se ne vrati. 1,8 może się wysypać, CR TDI - też - ostatnio znajomy musiał wymienić wtryski po gwarancji - jedyne 10kzł + robocizna. Koreańce i japończyki też nie są idealne - widziałem niedawno ix35 z korbowodem w boku bloku silnika, tarcza sprzęgła w Outlanderach dieslach oraz SUbaru dieslach to obiekt szczególnej troski. Tak dla porównania tarcza sprzęgła do Outka z japońskim dieslem to tylko 11kzł - prawdziwa okazja .

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

A teraz patrzcie to

Mechanior klepał coś, że obudowa jednorazówka i chyba miał racje
      Zestaw naprawczy
      Mam nadzieję, że zdążę przed demolka silnika...
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Tippo
        L&K
        • 2009
        • 1349
        • Octavia III (5E3)
        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Idźcie się zachwycać swoimi traktorami gdzie indziej.

Po weryfikacji ETKI wynika, że wystarczy wymienić dwa napinacze, łańcuch się nie zmienił.

06H109467AE

06K109467K

Łańcuchy pozostały bez zmian

06H109158N

06H109158M
        To w koncu jest jakies CDAA z dobrym rozrzadem, czy moje z 02.2012 tez jest do d... ??
        Dam ci vin to sprawdzisz??

Komentarz

• dominik9420
          L&K
          • 2012
          • 1136

Zamieszczone przez Tippo
          Cytat:
          Idźcie się zachwycać swoimi traktorami gdzie indziej.

Po weryfikacji ETKI wynika, że wystarczy wymienić dwa napinacze, łańcuch się nie zmienił.

06H109467AE

06K109467K

Łańcuchy pozostały bez zmian

06H109158N

06H109158M

To w koncu jest jakies CDAA z dobrym rozrzadem, czy moje z 02.2012 tez jest do d... ??
          Dam ci vin to sprawdzisz??
          Po 2012 miały już poprawione napinacze, jak dobrze pamiętam problem tyczy się aut ok 2010r
          Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
          Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
          Pozdrawiam i Szerokości!
          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
          http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• andrzej111
            L&K
            • 2010
            • 1391

Tippo, chyba jeden masz ten chujowy
            06K109467K wjechał od 05.03.2012 << ten jest sprawcą zamieszania
            06H109467AE jest od 25.04.2011

Trzeba jeszcze namierzyć pokrywę rozrządu bo chyba jest jednorazówka

Komentarz

• Tippo
              L&K
              • 2009
              • 1349
              • Octavia III (5E3)
              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez andrzej111
              Tippo, chyba jeden masz ten chujowy

06K109467K wjechał od 05.03.2012 << ten jest sprawcą zamieszania

06H109467AE jest od 25.04.2011
              Dzieki za info, problem w tym, ze auto ma 15tys przejechane, a gawrancja konczy sie 02.2014...
              Auto jak narazie problemow brak, czy problem z napinaczem objawia sie jakos akustycznie, zanim zdechnie calkiem??

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Zamieszczone przez mirek_p11
                Maicroft, w 1.8 TSI jest DSG 7
                Upewniam sie czy to nie manual, bo jaki automat wiem
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Tippo
                  L&K
                  • 2009
                  • 1349
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Komentarz

• mirek_p11
                    RS
                    • 2010
                    • 6630
                    • Volkswagen
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Tippo
                    czy problem z napinaczem objawia sie jakos akustycznie, zanim zdechnie calkiem

Najczęściej objawem tego, że coś niedobrego dzieje się z łańcuchowym napędem rozrządu, jest pojawienie się charakterystycznego hałasu z jego okolic (szum, szorowanie, a nawet cykliczne stuki). O problemach z napędem rozrządu może świadczyć również pogorszona kultura pracy silnika, mniejsza moc i świecąca się kontrolka „check engine”. W ostatnim przypadku po podpięciu kompa prawdopodobnie będzie wywalał błąd - ustawienie wałków rozrządu wykraczające poza dopuszczalne kąty.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                    Fotki

Komentarz

• Tippo
                      L&K
                      • 2009
                      • 1349
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
                      Najczęściej objawem tego, że coś niedobrego dzieje się z łańcuchowym napędem rozrządu, jest pojawienie się charakterystycznego hałasu z jego okolic (szum, szorowanie, a nawet cykliczne stuki). O problemach z napędem rozrządu może świadczyć również pogorszona kultura pracy silnika, mniejsza moc i świecąca się kontrolka „check engine”. W ostatnim przypadku po podpięciu kompa prawdopodobnie będzie wywalał błąd - ustawienie wałków rozrządu wykraczające poza dopuszczalne kąty.
                      Dzieki, ty cos robiles z lancuchem chyba?? Profilaktycznie, czy cos bylo slychac?? Przy jakim przebiegu i jaki rocznik auta??
                      Ps. Mam ten komfort, ze przy pierwszych objawach auto moge zostawic i robic rozrzad, wiec bede czekal.
                      ps2. Jednak pasek jest lepszy: nie meczy oleju dodatkowo, nie komplikuje budowy, a jedyna wada to tylko, ze trzeba go wymieniac. Z reszta, pasek zawsze nieco sprezynuje wzdluznie i tlumi naprezenia i szarpniecia, lancuch juz nie bardzo :P
                      ps. Jedze jeszcze t5 2.0tdi CR, w ksiazce pisze, ze pierwsza wymiana paska, przy 180tys km. Jakby w CDAA byl pasek, pewno tez by tak bylo lub ciut mniej. Dla mnie byloby to super przy moich przebiegach, bez problemow 7 lat, bo tyle tez gumowy pasek wytrzymuje, o ile nie dobijemy do przebiegu wczesniej.

Komentarz

• mirek_p11
                        RS
                        • 2010
                        • 6630
                        • Volkswagen
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Tippo
                        Dzieki, ty cos robiles z lancuchem chyba?? Profilaktycznie, czy cos bylo slychac?? Przy jakim przebiegu i jaki rocznik auta??
                        Ps. Mam ten komfort, ze przy pierwszych objawach auto moge zostawic i robic rozrzad, wiec bede czekal.
                        ps2. Jednak pasek jest lepszy: nie meczy oleju dodatkowo, nie komplikuje budowy, a jedyna wada to tylko, ze trzeba go wymieniac. Z reszta, pasek zawsze nieco sprezynuje wzdluznie i tlumi naprezenia i szarpniecia, lancuch juz nie bardzo :P
                        ps. Jedze jeszcze t5 2.0tdi CR, w ksiazce pisze, ze pierwsza wymiana paska, przy 180tys km. Jakby w CDAA byl pasek, pewno tez by tak bylo lub ciut mniej. Dla mnie byloby to super przy moich przebiegach, bez problemow 7 lat, bo tyle tez gumowy pasek wytrzymuje, o ile nie dobijemy do przebiegu wczesniej.
                        Auto z 2010 roku ( miesiąc produkcji kwiecień ) i miałem wymieniony napinacz przy przebiegu 30000 km. Obecnie 91000 km i nic się nie dzieje. Oczywiście będziesz słyszał jak coś się będzie działo.

Fotki
                        Fotki

Komentarz

• andrzej111
                          L&K
                          • 2010
                          • 1391

Dodam tylko, że mechanik z ASO z którego poznałem mówi, że niema się czym przejmować gdy czasami rano słychać delikatne metaliczne cykanie - jest to normalny objaw gdy olej spłynie z łańcucha. Niestety jak dźwięk zrobi się głośny to szorujemy na wymianę rozrząd.

Doktor twierdzi też, że 1.8 TSI to jednorazówka i planowanie głowicy jest niemożliwe w tym silniku. Poza rozrządem przyglądać się pompie wody i dwumasie.\

Tippo, auto na gwarancji więc olej temat, jak się będzie kończyć zgłoś w ASO, że rano stuka. Jak wymienią to fajnie jak nie to będziesz miał kwit, że zgłaszałeś.

Komentarz

• czto
                            Rider
                            • 2010
                            • 546
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dodam tylko, że mechanik z ASO z którego poznałem mówi, że niema się czym przejmować gdy czasami rano słychać delikatne metaliczne cykanie - jest to normalny objaw gdy olej spłynie z łańcucha. Niestety jak dźwięk zrobi się głośny to szorujemy na wymianę rozrząd.
                            To jest znachor a nie mechanik. Jak usłyszysz metaliczny klekot, to już początek sporych problemów!
                            2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                            2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                            2009 Renault Clio MTV 1.4
                            2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                            2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• rezon
                              RS
                              • 2006
                              • 1894
                              • Volvo
                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czto
                              To jest znachor a nie mechanik. Jak usłyszysz metaliczny klekot, to już początek sporych problemów!
                              a jak inaczej zdiagnozować początek problemów? Prześwietlić czy rozbierać silnik? :roll: Jedyne co można dorzucić do osłuchu to wykorzystanie stetoskopu aby umiejscowić szum czy dobiega od łańcucha czy też z innego źródła.

Komentarz

• czto
                                Rider
                                • 2010
                                • 546
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie wiem. To nie ja mam się znać na rozrządach. Od tego jest ASO, któremu się płaci nie małe pieniądze za UTRZYMANIE POJAZDU W DOBREJ KONDYCJI TECHNICZNEJ I PEŁNEJ SPRAWNOŚCI. A producent pojazdu jest od tego, że jak coś spierdoli, to szybciutko powinien to wymienić za friko i całując klienta po rączkach z przeprosinami.
                                Ja usłyszałem tylko raz metaliczny dźwięk podczas porannego rozruchu i to oznaczało wymianę kompletnego rozrządu.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez czto
                                  Nie wiem. To nie ja mam się znać na rozrządach. Od tego jest ASO, któremu się płaci nie małe pieniądze za UTRZYMANIE POJAZDU W DOBREJ KONDYCJI TECHNICZNEJ I PEŁNEJ SPRAWNOŚCI. A producent pojazdu jest od tego, że jak coś spierdoli, to szybciutko powinien to wymienić za friko i całując klienta po rączkach z przeprosinami.
                                  Ja usłyszałem tylko raz metaliczny dźwięk podczas porannego rozruchu i to oznaczało wymianę kompletnego rozrządu.
                                  takie cuda to tylko w erze :lol:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• czto
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 546
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No właśnie, coś co powinno być naturalne i oczywiste my traktujemy jako cuda. Nic tylko wsiąść w rakietę i spie... na marsa

Komentarz

• andrzej111
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1391

czto, powinno a nie jest i dobrze o tym wiesz. Dźwięk o którym mówię nie jest jak 1.4 TSI gdzie wariator świruje, delikatne cykanie a nie traktor

Komentarz

• rezon
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 1894
                                        • Volvo
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czto
                                        To nie ja mam się znać na rozrządach.
                                        to jak się nie znasz to może nie pisz
                                        Zamieszczone przez czto
                                        Ten "znachor" wie na temat rozrządów znacznie więcej od Ciebie.

Komentarz

• czto
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 546
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rezon czytaj między wierszami!

Komentarz

• andrzej111
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1391

Czy ktoś dobrze ogarniający temat może napisać jakie konkretnie części są potrzebne do wymiany napinacza?

Tutaj znalazłem rozpiskę
                                            Napinacz 06K109467K x1
                                            Śruba napinacza N10554005 x2
                                            Pokrywa rozrządu 06H109210Q x1
                                            Śruby pokrywy rozrządu N91096702 x15
                                            Sylikon do pokrywy D174003A2

Pytanie co to jest SCREW crank center bolt WHT001760 ?
                                            W ETCE tego nie znalazłem, ktoś mądry podpowie?

Czy trzeba wymienić więcej niż napinacz żeby mieć święty spokój?

Przy okazji ceny w ASO za taki zestaw to 660zł, Getem 560. Przy całym rozrządzie robi się znacząca kwota...

Komentarz

• navigator
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 583
                                              • Volkswagen

Pytanie co to jest SCREW crank center bolt WHT001760 ?
                                              ...śruba_tłumika_drgań
                                              >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• andrzej111
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1391

Mały update, pokrywa jest do zdjęcia
                                                Golf Mk6 > Volkswagen Workshop Service and Repair Manuals > Power unit | 4-cylinder injection engine (1.8 and 2.0 l engine, chain drive) | Engine cylinder head, valve gear | Chain drive | Removing and installing lower timing chain cover (Golf, Eos, Scirocco)

Komentarz

• mirek_p11
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 6630
                                                  • Volkswagen
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

andrzej111, pokrywa jest do zdjęcia, ale często się gnie.

Fotki
                                                  Fotki

Komentarz

• andrzej111
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1391

No zobaczymy, mechanior mówi, że zdejmie ale trzeba się popieścić.
                                                    Wiadomo, że wygodniej użyć siły

U mnie do wymiany idzie
                                                    Napinacz 06K109467K
                                                    Śruba napinacza N10554005 x2
                                                    Śruby pokrywy rozrządu N91096702 x15
                                                    śruba_tłumika_drgań WHT001760
                                                    Sylikon do pokrywy D174003A2
                                                    filtr oleju 06J115403Q
                                                    Olej
                                                    Robota
                                                    RAZEM 1200zł

Ciekawe co będzie zdejmą rozrząd...Postaram się zrobić kilka fotek.

Mirek Twoje szacunki o 2k za pełen rozrząd chyba są moooocno optymistyczne.

Panom, którym skończyła się gwarancja nie radzę czekać bo zrobi sie okrągła sumka. To tylko kwestia czasu kiedy przyjdzie pora na Wasze graty z grupy VW. Na pewno zaoszczędzicie na częściach kupując choćby w getem.pl

Kilka telefonów do kilku ASO i garść tekstów:
                                                    Proszę przyjechać mechanik posłucha za 300zł jak pracuje Pana silnik :lol:
                                                    Musimy policzyć, nie jesteśmy wstanie określić ile będzie kosztowała naprawa
                                                    A tam jest pasek?
                                                    Ma Pan gaz założony

A teraz ceny w jednym ASO 1100 robocizna, w drugim 600. w trzecim, czwartym, piątym trzeba by policzyć a najlepiej liczy się jak auto stoi w warsztacie.

Komentarz

Pracuję...